Kampanyalar

Kütahya Otobüs Bileti

Muhteşem işlemeli çinileri ve tarihi yapıları ile Türkiye’nin gözde şehirlerinden biri olan ve UNESCO’nun “Yaratıcı Şehir” unvanına layık gördüğü Kütahya; hafta sonu kaçamağı için çok güzel bir alternatif. Türkiye’nin Ege Bölgesinde yer alan tarihi geçmişi, kültürel birikimi ve porselen sanatı ile ünlü olan, Evliya Çelebi’nin doğduğu toprakları, tıpkı onun gezip görmek ve keşfetmek için Kütahya’ya kısaca bir göz atalım. Bizce bu güzel bahar aylarında Kütahya gezilecek yerler listenizde yer almalı.

Tarihin Kokusunu Almak İçin Gezilecek Yerler

• Tarihin en güzel yaşandığı ve yaşatıldığı yerlerin başında ise 19. yüzyıl sivil mimarinin en güzel örneklerinin yer aldığı Germiyan Sokağı geliyor. Arnavut kaldırımlarında ilerleyip o tarihi konaklara bakarken geçmişe uzanıp hayallere dalacağınız canlı bir tarih sokağı. Buradaki yapıların birçoğu ise aynı zamanda müze ve konak işletmeciliği olarak kullanılıyor.
• Bu konakların en önemlilerinin başında ise orijinal yapısını koruyan, içerisinde tarihi eserleri ile dikkat çeken Ispartalılar Konağı, Germiyan Konağı, Lalezer ve Hanedan ziyaret edip içini gezebileceğiniz konaklar.
• Burayı gezdikten sonra gezginlerin piri bize gezmeye aşılayan Evliya Çelebi’nin müzesini ziyaret etmenizi öneririz. Doğduğu ev müzeye çevrilerek ziyarete açılmış, mutlak gezin deriz.
• Çavdarhisar ilçesindeki Aizonai antik şehir, her geçen gün daha fazla ziyaretçiyi ağırlaması ile birlikte ikinci Efes olarak anılmaya başlanmış. Şehrin kökenleri antik Yunan dönemine dayanıyor ve bu dönemin en parlak mimari sergilerinden biri sayılabilir. Yapılan çalışmalar ile ortaya çıkarılan koruma altına alınmış ve sergilemeye açılmış. Tapınağın az ilerisinde ise dünyanın ilk ticaret borsası bulunuyor. Taş bloklarında Roma İmparatorunun MS 301 yılında enflasyonla mücadele için yaptığı fiyat tespitlerinin bir kopyası da mevcut.
• Şehrin biraz dışında ise Kurtuluş savaşındaki Dumlupınar Muharebesinde şehir olanların anısına yapılan Dumlupınar Şehitliği bulunuyor. Şehitlikte Kurtuluş Savaşında hayatını kaybedenler anısına kültür bakanlığı tarafından 1992 yılında yaptırılan 500 er ve 100 subayın mezar taşları yer alıyor.

Görsel Şölen Yaşatacak Yerler

• Frigyalılardan bu yana yerleşim yeri olarak kullanılmış olan Frig Vadisi, Kütahya’nın en önemli turizm değerlerinden birisi. Frig Vadisi, 500 kilometrelik bir yürüyüş parkuruna sahip. Bu parkur, Türkiye’nin en büyük 3. yürüyüş parkurudur.
• Yeşilin en güzel tonlarının bulunduğu Domaniç Ormanları, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında büyüleyici bir görüntüye sahip. Ege Bölgesi’nin en huzur dolu alanlarından birisi olan orman, konuklarına bol oksijenli bir hava da sunuyor.

Sanatla Buluşma Noktaları

• Şehri kuşbakışı izlemek için Kütahya kalesine çıkmak güzel bir fikir olabilir sizler için. Kendi etrafında dönen kafe ve restoranda keyifli vakit geçirebilirsiniz.
• Şehir merkezinde diğer görülecek bir yer ise kent merkezindeki Çini vazo. Gelen ziyaretçilerin fotoğraf çektirmek için öncelikli yerlerinden biri. Buradan sevgi yolundan yürüyerek birçok tarihi dönemin eserlerinin sergilendiği Kütahya Arkeoloji Müzesi‘ni ziyaret edebilirsiniz. Özellikle içerisinde mimarisine hayran kalacağınız lahit ve mezarlar sizlerin de dikkatini çekecektir. Müzede Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kültür ve tabiat varlıkları sergileniyor.
• Germiyan Sokağı'nda bulunan gelmişken çiniye hayat veren dünyaca ünlü çini ustası Mehmet Gürsoy’un atölyesine uğrayın deriz. Hayran kalacağınıza eminiz. Kendisi aynı zamanda Unesco tarafından Unesco Yaşayan İnsan Hazinesi ödülünü almış. Kütahya Çinileri “Ateşte Açan Çiçekler” olarak tanımlanıyor. Sokağın sonunda ise Kütahya tarihini anlatan Kent Müzesi bulunuyor.

Nerede Ne Yesek?

• Buraya gelmişken Kütahya’da ne yenir derseniz, Germiyanoğlu döneminden günümüze kadar yaşatılan Kütahya’nın yöresel yemekleri olan Tirit, Sıkıcık çorbası, Cimcik mutlaka denenmeli.